Piz Morteratch a Piz Tschierva
18.04.2011
V Engadine panuje už niekoľko dní skoro letné počasie... V Pontresine, ktorá je cca 1800 m.n.m. sa teploty šplhajú k 20°C. Bežkárske trate sú v dezolátnom stave, ak ešte nejaké sú, a väčšinu turistov, ktorých nebaví jarné lyžovanie, už vidieť na horských bicykloch. Keď sa presunieme do údolia Val Roseg, tam je ešte poznať, že zima ešte neskončila. Snehu je dosť, teploty večer klesajú pod nulu, ale popoludní je tiež horúco a všetko sa z okolitých prudkých svahov sype dole. Preto všetky skialpové aktivity treba riešiť zavčasu ráno a maximálne okolo obeda už sedieť niekde v bezpečí chaty.
Ja som sa tak tiež vybral na jednu z mojich posledných tohtoročných švajčiarskych túr - Piz Tschierva . Zavčasu ráno notoricky známy presun po bežkárskej trase na koniec doliny a výšlap na Tschierva Hütte. Ráno bolo nepríjemne chladno a dosť ťahalo. Hore na chate už svietilo slnko a teplota sa šplhala do neskutočných výšok, na oblohe ani mráčik... rýchlo vyzliecť, čo sa dá, vypiť trocha čaju a ide sa hneď ďalej.
Od chaty vedie strmý svah, ktorý bol celý zamrznutý, takže „haršajzne“ treba mat stále zo sebou. Kúsok pred nástupom na ľadovec je tam jedno kľúčové miesto, ktoré je v lete riešené rebríkmi, teraz tam bola zosypaná lavína. Cez lavínište sa dalo v pohode vyšplhať s lyžami v rukách. Ďalej je to bez väčších problémov až k ľadovcu. Na ľadovci je už len mierne stúpanie a je to taký skialpový relax. Ľadovec je obklopený zo všetkých strán vrcholmi. Vpravo Piz Morteratsch 3751 m.n.m. a vľavo Piz Tschierva 3546 m.n.m. a priamo pred vami sedlo, cez ktoré sa dá dostať k Boval Hütte.
Ja som sa bez mačiek dostal len kúsok ďalej zo sedla smerom k Piz Morteratch. Asi 200 výškových metrov pod vrcholom je to už vyfúkané a ľadové. Takže treba aj mačky, ktoré som nemal. Spravil som pár fotiek, odlepil pasy a naspäť dole. Protiľahlý vrchol Piz Tschierva vyzeral oveľa lepšie, tak som si ešte vyšliapol tam, nech to stoji za to. Najlepšie je začať stúpať kúsok pred koncom ľadovca, vľavo hore. Dostanete sa do sedielka, z ktorého je už vidieť Val Roseg a odtiaľ po hrebeni je to už len kúsok. Je tam veľa veľkých kameňov a miestami vyfúkané, tak je lepšie v sedielku nechať aj lyže. Hore bolo úplné bezvetrie a počasie na krátky rukáv. Pri zostupe som mal mierne obavy, ako sa bude správať ten strmý svah nad Tschierva Hütte, ale bolo to v pohode...nádherná lyžovačka v jarnom firne.
Miro
Fotky Piz Morteratch a Piz Tschierva
Súvisiace články:
Podpor Vetroplacha
Top Články - za 30 dní
- Štrbský štít 2385m. JV žlabom z Mlynickej doliny (955x)
- Malý horolezecký manifest Ta33 (895x)
- Človečina, kl. V+, Zadný Popradský zub - Veľká Kôpka 2354m (810x)
- Koruna Turca (210km, +10981m): nonstop sólo (787x)
- Pobeh hrebeňmi nad Brnčalkou (733x)
- Koruna Zeleného plesa podľa Jančiho Matavu (731x)
- Lyžiarsky prechod pohoriami Slovenska (684x)
- 12 chát tatranských podľa Vetroplacha (668x)
- Ochutnávka druhého snehu na Martinských holiach (627x)
- Poludnica: zo Závažnej Poruby do Iľanova (625x)
Fórum
- Crna Gora turisticky: Vrsuta
12.12.2024 - príspevok k diskusii
Len tie zmijom kde nič - tu nič :-D - Mengusovský štít cestou popod sliepku s vajcom
15.11.2024 - príspevok k diskusii
Vetroplach chodí v Tatrách po stopách Jarabej, tu už naozaj nikto nič negarantuje!!! - Mengusovský štít cestou popod sliepku s vajcom
12.11.2024 - príspevok k diskusii
Mám rada túto tvoju sériu článkov, už ma namotivovali viackrát :-) Popod kvočku sme šli vlani a po daždi tá polica nebola veľmi príjemná. Pri zostupe... - Zalámaná a Bystrická dolina: farebná šotolina
11.11.2024 - príspevok k diskusii
A to nevieš, čo mám ešte v zásobe! - Zalámaná a Bystrická dolina: farebná šotolina
11.11.2024 - príspevok k diskusii
takto si predstavujem bicyklovanie v raji. mrazi z predstavy, hreje z nadsenia. farby cez oci priamo do mozgu namiesat ten zivy koktejl pre dusu. musi... - ŠUPka 2024
28.10.2024 - príspevok k diskusii
Viac fotiek na stiahnutie na Zonerame: https://eu.zonerama.com/Vetromag/Album/12345584 - Spomienka...
17.10.2024 - príspevok k diskusii
Miro sa zvykol občas u nás zastaviť a porozprávať o svojich nových túrach. Vždy s obrovským nadšením, radosťou rozprával svoje zážitky z túr – vtedy s...